Venituri romanesti din fraude pe internet

Cele mai multe atacuri de tip “phishing” asupra clientilor eBay provin din Romania, China si Rusia, a declarat un director al companiei de licitatii online din SUA, care sustine ca fraudele pe Internet ar reprezinta principala sursa de venit in unele orase romanesti.

Sfaturi cumparaturi pe InternetModalitatea de fraudare prin e-mail cunoscuta sub numele de “phishing” consta in transmiterea de mesaje catre utilizatori de casute postale electronice prin care li se solicita acestora date personale de identificare.

“Aceste atacuri sunt cu siguranta organizate. Exista orase in Romania unde toate eforturile se concentreaza asupra site-urilor precum eBay, ca reprezentand principala sursa de venit”, a declarat Mark Lee, directorul pentru securitate al eBay Marea Britanie, citat de site-ul specializat in informatii IT.

Reprezentantul companiei americane sustine ca in Romania, China si Rusia exista un interes limitat pentru aplicarea legislatiei in domeniul fraudelor online.

Sistemul eBay depinde de vanzatori si cumparatori care realizaza tranzactii bazate pe incredere reciproca, implicand transferuri de bani si bunuri.

Utilizatorii eBay sunt insa tintele unor activitati infractionale, printre care si operatiunile de tip “phishing”, prin care infractorii obtin acces la date confidentiale.

Acest lucru se intampla deoarece “nu exista o teama de o pedeapsa reala” in state precum Romania, China si Rusia, a spus Lee, care a participat la o conferinta avand ca tema fraudele pe Internet, organizata la Londra.

In luna iunie a anului trecut, eBay a facut publice detaliile privind o campanie desfasurata pe parcursul a trei ani, cu scopul de a stopa fraudele comise de romani prin intermediul Internetului.

In urma campaniei au fost arestate mai multe sute de persoane.

Majoritatea eforturilor de aplicare a legii in domeniu sunt canalizate spre situatia din Bucuresti, dar cele mai multe cazuri identificate in timpul campaniei au provenit din orasele mai mici, unde o echipa de experti eBay a descoperit circa 200 de cazuri de fraude, care au avut legatura cu organizatorul de licitatii online, a spus Lee.

El a mentionat ca atacurile “phishing” raman principala amenintare cu care se confrunta utilizatorii eBay.

Totusi, oficialul a adauat ca numarul acestor atacuri nu a crescut, ca urmare a informarii utilizatorilor in ceea ce priveste dezvaluirea informatiilor personale si a masurilor de securitate cu care sunt dotate noile motoare de cautare pe Internet.

Compania are de multe ori succes in identificarea infractorilor online marunti, a afirmat Lee, care a atras totusi atentia asupra faptului ca lupa impotriva retelelor largi ce incurajeaza frauda necesita o abordare la un nivel mai inalt.

Underclick Corp.

este serviciul de baza pentru publicare in reteaua Underclick. El reprezinta efortul conjugat al tuturor membrilor echipei de a acoperi subiecte generale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *