Utilizarea in exces a internetului de catre copii: Raportul EU Kids Online

Din datele EU Kids Online III, Institutul de Sociologie al Academiei Romane,  noi rezultate despre utilizarea in exces a internetului de catre copii.

Utilizarea excesiva a internetului in randul copiilor de 11-16 ani

Nu “timpul” petrecut online este problema

Mult timp petrecut pe internet nu reprezinta in mod necesar un simptom al unor probleme pe care copilul le-ar avea legate de utilizarea internetului.

Aceasta este una dintre concluziile noului raport EU Kids Online legat de utilizarea excesiva a internetului in randul copiilor de 11-16 ani.

Rezultatele arata ca majoritatea adolescentilor au control asupra felului in care utilizeaza internetul; cei care sunt predispusi la utilizare in exces si vulnerabili la consecinte negative sunt cei mai in varsta, cei cu probleme emotionale si cei pe care ii caracterizeaza “cautarea de senzatii”.

Internetul a devenit parte integranta a vietii copiilor si tinerilor.

In Romania, 70% dintre copii folosesc internetul zilnic.

Timpul crescut pe care adolescentii il petrec online da in mod firesc nastere la intrebari legate de gradul de control pe care ei il exercita asupra utilizarii internetului.

Ancheta EU Kids Online a intrebat copiii cu varsta intre 11 si 16 ani cat de des manifesta semne de utilizare excesiva, cum ar fi lipsa somnului sau neglijarea nutritiei, neglijarea temelor sau a prietenilor din cauza timpului petrecut online.

In plus, i-a intrebat despre incercarea nereusita de a reduce timpul petrecut online.

1% dintre copiii europeni sunt expusi riscului de utilizare excesiva a internetului

Datele EU Kids Online sugereaza ca doar 1% dintre copiii europeni manifesta 5 din cei 5 factori legati de utilizare excesiva, deci sunt in situatie de risc de utilizare patologica.

Copiii care declara ca au manifestat mai multe simptome de utilizare in exces sunt cei care se confrunta si cu o serie de probleme psihologice si emotionale, care le afecteaza comportamentul atat online cat si offline.

Procentul copiilor care au raspuns pozitiv la cel putin unul dintre itemii legati de utilizare excesiva variaza de la 17% in Italia la 49% in Estonia.

In Romania, acesta este de 30%. Raportul arata ca tinerii declara ca cel mai frecvent simptom “navigarea fara scop” (cand nu sunt interesati in fapt de nimic); 42 % au experimentat acest fenomen.

Copiii au raportat cel mai putin auto-privarea de somn sau mancare din cauza internetului– doar 17%.

Dr. Monica Barbovschi, cercetator asociat al Institutului de Sociologie al Academiei Romane, detaliaza: “Adolescentii romani sunt aproape de media europeana in privinta comportamentelor de utilizare excesiva. Un aspect interesant ar fi ca ei declara in mai mare masura ca au incercat fara succes sa reduca timpul petrecut online”.

Utilizare excesiva si „dependenta de internet”: ce ar trebui sa faca parintii?

In privinta prevenirii utilizarii excesive, cercetatorii EU Kids Online recomanda ca parintii sa fie implicati in activitatile online ale copiilor lor prin oferirea de sprijin si discutii, in mod special atunci cand copilul a fost deranjat de ceva pe internet.

Cand aspectele neplacute sunt discutate direct, este mult mai probabil ca timpul petrecut online sa fie folositor pentru dezvoltarea unor competente digitale si a unor obiceiuri de utilizare pozitiva a internetului, pe masura ce copiii cresc.

 Alte rezultate

 

  • Rezultatele EU Kids Online sugereaza ca strategiile de protectie a copiilor ar trebui sa inceapa offline si la o varsta mica, observand manifestarea unor  caracteristici psihologice, cum ar fi „cautarea de senzatii” sau probleme emotionale.
  • Este important de remarcat ca restrictionarea timpului petrecut de copii pe internet nu este cea mai potrivita metoda de combatere a utilizarii excesive si a dependentei, aceasta strategie ignorand cauzele comportamentelor respective.
  • In cazul in care un copil manifesta utilizare excesiva a internetului (care este masurata de obicei prin manifestarea tuturor simptomelor enuntate mai sus), recomandarea noastra pentru parinti este de a solicita ajutorul unor persoane competente, cum ar fi un psiholog clinician sau un consilier scolar sau pe probleme educationale, care pot oferi ajutor in identificarea si rezolvarea problemelor din viata de zi cu zi a copilului (dependenta de internet fiind o astfel de problema).

Pentru mai multe informatii:

Raportul “Utilizarea excesiva a internetului de catre copiii europeni” analizeaza riscul utilizarii excesive la nivel european si diferentele nationale. Studiul utilizeaza un esantion de 19.834 de copii in grupa de varsta 11-16 ani din 25 de tari europene, copii care prezinta unul sau mai multe comportamente de utilizare in exces.

 

Pentru raportul complet, Utilizarea excesiva a internetului de catre copiii europeni  de David Smahel, Ellen Helsper, Lelia Green, Veronika Kalmus, Lukas Blinka si Kjartan Ólafsson, accesati

http://www2.lse.ac.uk/media@lse/research/EUKidsOnline/EU%20Kids%20III/Reports/ExcessiveUse.pdf

Informatii despre proiect si ancheta:

 

  • Proiectul EU Kids Online doreste sa sporeasca gradul de cunoastere a activitatilor pe internet ale copiilor europeni, in special cele legate de riscuri si utilizare in siguranta a internetului si, prin aceasta, sa ofere informatii pentru promovarea unui internet mai sigur pentru copii. Proiectul este finantat de EC Safer Internet Programme (SI-2010-TN-4201001).

 

  • EU Kids Online a desfasurat o ancheta fata in fata, la domiciliul a 25.000 de copii de 9-16 ani si parintii lor, printr-un esantion aleator stratificat, utilizand metoda auto-completarii pentru intrebarile sensibile.

 

  • Tarile incluse in EU Kids Online sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia si Marea Britanie. Proiectul include si echipe de cercetare din Croatia, Islanda, Letonia, Luxembourg, Malta, Rusia, Slovacia si Elvetia.

 

In Romania, persoanele de contact sunt Monica Barbovschi si Anca Velicu (Institutul de Sociologie al Academiei Romane, Bucuresti)

Pentru mai multe rezultate, consultati Livingstone, S., Haddon, L., Görzig, A., and Ólafsson, K. (2011). Risks and safety on the internet: The perspective of European children. Full findings. LSE, London: EU Kids Online. Alte rapoarte si detalii tehnice se gasesc la adresa www.eukidsonline.net

 

Sorin Frumuseanu

Sorin Frumuseanu este membru al Underclick din 2005 si este responsabil de optimizarea pentru motoarele de cautare, partea de research & development si relatia cu clientii care doresc strategii bazate pe crestere oraganica. In prezent actioneaza ca serviciu de SEO Extern pentru UnderClick.ro prin www.SEOeXtendServ.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *