Studiu plati electronice

Studiul privind aplicatiile de plata online a taxelor si impozitelor locale, realizat la cererea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) de catre un grup de analisti cu experienta in piata de e-commerce, arata ca exista un interes scazut din partea populatiei pentru utilizarea aplicatiilor de plata electronica a impozitelor si taxelor.

Desfasurat la nivel national, studiul a fost structurat pe trei categorii de respondenti: primarii si/sau administratii locale, institutii bancare si contribuabili (platitorii de taxe si impozite). Pentru persoanele fizice si juridice platitoare de taxe si impozite locale investigatiile s-au efectuat atat online cat si pe teren, prin metoda interviului face-to-face.

In vederea realizarii acestui studiu au fost selectate 200 de primarii si administratii locale, la finalul perioadei de completare fiind validate 61 de raspunsuri. Invalidarea celorlalte raspunsuri se justifica prin faptul ca formularele nu au fost completate intregime sau de respondentii nu au fost identificati in baza transmisiilor prin fax pe care le-au efectuat la trimiterea chestionarului.

Din analiza raspunsurilor valide, 77% din primarii afirma ca isi doresc sa implementeze sau sa imbunatateasca aceste aplicatii insa angajatii acestora nu cunosc procedurile de semnare electronica a documentelor si dau dovada de o slaba intelegere a arhitecturii sistemelor de tip e-taxe, care pot suporta toate cerintele mentionate. S-a remarcat, de asemenea, absenta unor manuale de utilizare, a unui FAQ, Call Center, aplicatii de tip “live help”, care duc la o mai buna informare a cetateanului.

Majoritatea institutiilor bancare au o interfata familiara, continand explicatii detaliate ale functionalitatilor pentru platile online, totusi, s-a remarcat o lipsa de promovare a acestui tip de plati in randul clientilor din Romania. Aderarea la sistem se face la ghiseele bancii, utilizatorul obtinand de la acestea datele de logare, fapt necompatibil cu principiile aplicatiilor online: rapiditate si comoditate.

In cazul institutiilor bancare, la acest studiu, au raspuns doar 6 banci din cele 32 vizate.

Pentru a evidentia impactul asupra platilor taxelor si impozitelor online in randul contribuabililor au fost intervievate 927 de persoane reprezentative, avand urmatoarele particularitati: varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani (73%); provin din orase mari, cu peste 50.000 de locuitori (815); sunt angajati (89%); au studii universitare si postuniversitare (88%); sunt cap de familie (66%).

90% dintre respondenti si-au manifestat interesul pentru existenta unui sistem electronic de plati online functional, la nivelul primariilor.

Referitor la impactul asupra platilor taxelor si impozitelor online in randul contribuabililor, 76% dintre respondenti au afirmat ca detin cel putin un card sau au un cont deschis la o banca din Romania, iar 44% dintre acestia au utilizat cardul cel putin o data pentru efectuarea unei plati online.

Tipurile de servicii bancare sau non-bancare cel mai frecvent folosite pentru achitarea platilor curente sunt plata la ghiseu (69%) sau direct la casieriile furnizorilor (64%).

O utilizare moderata se observa in cazul optiunilor de achitare prin ordin de plata (20%), transfer inter/intrabancar (22%), plata la oficiile postale (18%), plati prin ATM (23%) si Internet banking (12%).

Mijloacele cel mai putin utilizate pentru achitarea impozitelor si taxelor curente sunt sistemul Unikasa (1%), Easy-Pay (2%), Direct Debit (3%), mobile banking (4%) si Fast-Pay (9%).

Aceste rezultate confirma necesitatea extinderii serviciilor de plati online si se impune existenta unei platforme unice si standardizate la nivel national care sa poata implementa si integra un mod direct viitoarele aplicatii de plata electronica a taxelor si impozitelor locale.

Studiul comandat de catre MCTI a fost realizat de compania DotCommerce Romania, castigatoare a licitaþiei organizate in acest scop.

Underclick Corp.

este serviciul de baza pentru publicare in reteaua Underclick. El reprezinta efortul conjugat al tuturor membrilor echipei de a acoperi subiecte generale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *