Gestionarea unui risc: strategii de investitii Bitcoin

In timp ce unii au castigat milioane si s-au imbogatit aproape peste noapte, altii au pierdut totul la fel de repede. O investitie este o investitie, adica presupune asumarea unui risc ce poate fi mai mare sau mai mic, dar cu siguranta exista. Bitcoin si in general monedele digitale reprezinta o investitie extrem de tentanta insa, fiind un domeniu cu totul nou, pot fi si o investitie mai riscanta decat altele.

bitcoin shop

Iata de ce in acest articol vom prezenta cateva ponturi cu privire la investitiile in moneda digitala.

Diversitate si siguranta.

Bitcoin este prima moneda digitala criptata ce a aparut pe piata, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care este atat de populara si de apreciata. Reteaua ce o sustine este foarte bine pusa la punct, astfel ca ea ofera un nivel sporit de siguranta. Cu toate acestea, specialistii in domeniu spun ca este indicat sa investesti in mai multe monede, primele 10 din top fiind cele mai recomandate. In prezent, acestea sunt: Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Litecoin, Dash, NEM, NEO, BitConnect si Monero.

Pariati pe idee, nu pe proiect.

Lumea tehnologiei Blockchain a evoluat intr-un punct in care moneda este doar una dintre multele functii pe care le poate avea o criptocurrency. Exista platforme de contract inteligente precum Ethereum, NEO si Qtum, exista retele de stocare descentralizate precum Storj, Sia Coin si Filecoin si exista platforme de schimb descentralizate precum Waves, Bitshares si altele. Sugestia specialistilor este ca, in loc sa cumparati o criptomoneda din fiecare categorie, ar trebui sa divizati investitia in mai multe optiuni din fiecare categorie. Acest lucru va va permite sa reduceti riscul investitiilor intr-o singura moneda.

Alternative.

Oricat de tentante sunt aceste monede digitale si cat de promitatoare par ele a fi, este bine sa aveti mereu alternative. Zicala „Nu tine toate ouale in acelasi cos” se aplica foarte bine si aici, in sensul in care nu trebuie sa investiti toti banii sau economiile in moneda digitala, ci trebuie sa aveti si alternative palpabile. Metalele pretioase, actiunile sau imobiliarele pot fi metode complementare de investitii, care sa asigure cel putin un minim de bani in valuta fiat in caz de nevoie.

Lichiditati.

Acest detaliu poate parea nesemnificativ pentru multi, insa este esential, mai ales atunci cand investesti sume mari de bani. Astfel, sa spunem ca ati investit tot ce aveti in moneda digitala si pretul acesteia a crescut foarte mult, deci ati castigat sume nesperate. Acum, aveti nevoie de lichiditati, insa veti descoperi repede ca este foarte greu sa vinzi multa moneda intr-un timp scurt. Pe de o parte pentru ca nu exista mult cash pe piata si, in plus, aruncarea unei sume mari de Bitcoin pe piata poate duce la scaderea pretului acestuia, iar profitul prognozat sa se evaporeze tocmai din dorinta de a-l obtine efectiv. Iata de ce trebuie sa aveti mereu si o rezerva de bani gheata in cont.

Posibilitatea de crestere.

Unele monede cresc mai repede in valoare, altele mai incet. Factorii ce influenteaza monedele digitale sunt in mare aceleasi, insa nu sunt identice, fiecare avand caracteristici proprii si proprii factori de risc sau de crestere. In general insa, monedele mai mici, aflate la inceput de drum, au mai mult spatiu de manevra si pot inregistra cresteri mult mai mari decat cele aflate deja sus, precum Bitcoin sau Etherum. Puteti asadar sa alegeti sa investiti si intr-o astfel de moneda „mica”, dar numai dupa ce v-ati informat corect si cat mai complet despre tehnologia aflata in spatele sau.

Analiza tehnica.

Aceasta analiza este una complexa si poate fi extrem de dificil pentru cineva care nu are studii in domeniu sau care nu este familiarizat cu acest tip de mecanisme si metode sa poata citi si intelege diagramele si rapoartele legate de evolutia unei anumite monede digitale. Cu toate acestea, cu putin efort se poate atinge un nivel la care sa se poata urmari si poate chiar prevedea fluctuatille de piata. Analiza tehnica este esentiala pentru un investitor, fiind printre putinele metode prin care poate sa isi protejeze investitia.

Dovada dobanzii aferente mizei.

Mineritul de noi monede Bitcoin este acum rezervata aproape in exclusivitate celor ce detin resurse financiare si tehnologice foarte mari, capabile sa obtina profit din aceasta activitate. Micii „mineri” nu mai pot concura cu aceste sisteme foarte bine puse la punct. Exista insa ceea ce se numeste Proof of Stake, ce permite utilizatorilor sa “mineze” monede fara echipament minier. In acest sistem, cantitatea de monede pe care un utilizator o detine va determina cate monede minueaza.

Desi majoritatea criptocuritatilor PoS va cer sa lasati portofelul digital sa ruleze, unele implementari ale PoS, cum ar fi Waves si Lisk, va permit sa castigati dobanda prin leasing sau delegare a mizei. Aceasta este o optiune noua si nu implica obligatii.

Un articol de Alin Bantas
Marketing Manager Bitcoin Romania
Telefon: 0760 293 917
Email: contact@bitcoin-shop.ro

 

Sorin Frumuseanu

Sorin Frumuseanu este membru al Underclick din 2005 si este responsabil de optimizarea pentru motoarele de cautare, partea de research & development si relatia cu clientii care doresc strategii bazate pe crestere oraganica. In prezent actioneaza ca serviciu de SEO Extern pentru UnderClick.ro prin www.SEOeXtendServ.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *