Spam e-mail

Mesajele spam au reprezentat peste 70% din totalul e-mailurilor la nivel mondial, in primul semestru.

Numarul mesajelor electronice tip spam (nesolicitate) din prima jumatate a anului a fost cuprins intre 70% si 80% dintre e-mail-urile care au circulat atat la nivel mondial, cat si in Romania, fiecare utilizator primind in medie 20 de mesaje spam pe zi.

Printre cele mai remarcate mesaje de noi tipuri aparute in prima parte a anului s-au numarat cele care contin imagini gazduite pe servere externe, cele care ofera link-uri catre un site care gazduieste spam-ul propriu-zis, in loc sa contina chiar ele imaginile, precum si cele care utilizeaza cod HTML alterat, se arata intr-un studiu al BitDefender, divizia de secutitate a grupului Softwin. Mesajele spam care contin atasamente, cum ar fi fisierele PDF, au cunoscut, de asemenea, o crestere semnificativa in prima jumatate a anului 2007. Acestea pot fi cu greu scanate (dezarhivate) de catre majoritatea filtrelor antispam.

“Printre tendintele acestui an, am observat ca spam-erii trimit email-uri catre mai putine tinte, introducand mici variatiuni in fiecare email trimis, in speranta ca astfel vor evita cu succes detectarea lor”, a declarat seful laboratului Antispam al BitDefender, Vlad Valceanu.

El apreciaza ca, in ultima parte a anului, numarul mesajelor spamuri cu atasament se va majora, concomitent cu introducerea unor noi tipuri de atasamente, cum ar fi cele in format Flash.

Evolutia acestora poate fi explicata de nevoia adaptarii metodelor spam, in incercarea de a “pacali” filtrele solutiilor de securitate. In categoria mesajelor care contin imagini, cea mai mare pondere, respectiv 75%, apartine celor de tip “pump-and-dump” (pompeaza pretul si scapa de actiuni), forma de frauda ce se bazeaza pe promovarea exagerata a unor actiuni, cumparate initial la un pret scazut si avand ca scop comercializarea lor la suprapret. La categoria mesajelor cu text, acest tip de spam are o pondere de 3,6%.

Al doilea tip major de spam din categoria celor cu imagini l-au constituit mesajele despre medicamentele destinate imbunatatirii activitatii sexuale, cu o pondere de 8,1%, urmat de cele despre vanzarea unor bunuri contrafacute, cu o pondere de 5%. Cele mai comune subiecte ale mesajelor spam care contin texte au fost vanzarea de medicamente destinate imbunatatirii activitatii sexuale, cu o pondere de 42,5%, urmate de cele cu texte despre vanzarea de medicamente pentru reducerea greutatii corporale, cu 13,8%, si de mesajele destinate vanzarii de ceasuri contrafacute, cu o pondere de 9,1%.

Underclick Corp.

este serviciul de baza pentru publicare in reteaua Underclick. El reprezinta efortul conjugat al tuturor membrilor echipei de a acoperi subiecte generale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *