Sfaturi pentru cumparaturi sigure pe Internet

Bucatica de plastic din buzunar – cardul – inseamna, de fapt, legatura dintre tine si banii tai aflati intr-un cont bancar. Avand un card, poti sa-ti accesezi contul in orice moment si sa-ti folosesti banii fara sa ai bancnote asupra ta. Multi nu stiu, insa, care sunt avantajele cardului fata de bancnote, cum isi pot folosi cardul si de este mai sigur acesta decat numerarul.

ARTICOL APARUT IN LINK 2 E-COMMERCE

1. Faceti cunostinta cu magazinul virtual

Inainte de a cumpara un produs sau serviciu de pe un site web, utilizatorii ar trebui sa verifice daca pot avea incredere in comerciantul (magazinul virtual) respectiv. Astfel, primul pas in tranzactionarea online consta in informarea utilizatorilor asupra identitatii magazinului virtual de unde urmeaza sa cumpere produsul sau serviciul dorit:

Verificati cine este firma detinatoare a magazinului virtual si cine este administratorul site-ului. Trebuie sa gasiti informatiile referitoare la denumirea juridica a companiei si la existenta reala a acesteia prin numarul de ordine de la Registrul Comertului si prin codul unic de identificare (CUI), date care trebuie sa la gasiti in respectivul site. Va puteti face o idee asupra seriozitatii companiei prin verificarea acesteia pe site-ul Ministerului Finantelor (www.mfinante.ro).

Verificati coordonatele de contact ale companiei (adresa postala exacta, numar de telefon fix si mobil, numar de fax, adresa de e-mail). Pentru siguranta dvs., testati numerele de telefon afisate pe site-ul web pentru a fi convinsi de existenta companiei si folositi-le in cazul in care ceva nu va functiona in timpul tranzactiei. Fiti suspiciosi daca magazinul virtual foloseste un serviciu gratuit de e-mail de tipul Yahoo sau Hotmail.

Cititi, cu atentie, termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Fiecare magazin virtual trebuie sa aiba o sectiune intitulata “Termeni si Conditii” in care sunt specificate modalitatile de achizitionare a bunurilor si serviciilor. Rezervati-va timpul necesar pentru parcurgerea in totalitate a acestora pentru a cunoaste detaliile asupra procesului de tranzactionare, conditiile de returnare a produselor, conditiile de garantie, modalitatile de plata acceptate, modalitatile de livrare, eventualele taxe suplimentare, modalitati de denuntare a contractului la distanta, modalitati de returnare a produselor, modalitati de solutionare a conflictelor pe cale judiciara si/sau extrajudiciara si conditiile in care detinatorul magazinului virtual se exonereaza de orice raspundere juridica.

Verificati daca se aplica anumite restrictii asupra produselor sau serviciilor vandute, daca exista limite de varsta pentru anumite categorii de bunuri, daca acestea pot fi sau nu livrate la domiciuliul dvs., daca exista o limita de cantitate minima ce trebuie comandata etc.

– Incercati un contact clasic cu magazinul virtual. Daca este prima oara cand utilizati site-ul si serviciile magazinului pe care l-ati ales, este recomandat sa luati legatura telefonic si prin e-mail cu reprezentantii companiei. Notati numele si functia persoanelor cu care ati discutat, verificati timpul de raspuns din partea magazinului la solicitarile dvs. scrise, testati amabilitatea si gradul de informare al reprezentantilor companiei.

– Cititi sau ascultati recomandarile (feedback-urile) altor utilizatori asupra magazinului virtual si evaluati gradul de satisfactie pe care l-au avut in experienta cu acesta. Daca respectivul magazinul virtual si-a facut un renume prost in randul altor utilizatori, sa nu credeti ca dvs. veti fi exceptia de la regula. Aflati parerile altora si tineti cont de opinia majoritatii.

– Cautati orice insemn care confera un plus de credibilitate magazinului virtual trustlabel-uri si/sau trustmark-uri (de exemplu, simbolul GeoTrust, logo-urile “Verified by Visa” si “MasterCard Secure Code”, sigla RomCard, certificate de calitate de tip ISO, parteneriate cu institutii credibile – logo-ul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei etc.).

– Va recomandam sa platiti cu cardul numai pe site-urile pe care sunt afisate siglele “Verified by Visa” si “MasterCard Secure Code” !

2. Produsul cautat este cel dorit?

Daca magazinul virtual este de incredere, cautati produsul sau serviciul dorit. Fiti atenti la toate detaliile: – Verificati descrierea si specificatiile produsului sau serviciului. Magazinul virtual trebuie sa ofere informatii clare despre :

o pretul produsului (verificati unitatea monetara in care este exprimat, daca include sau nu TVA, daca include sau nu alte taxe de tipul celor de livrare etc.)
o daca exista sau nu anumite conditii pentru livrarea acestuia
o daca bunul poate fi returnat in 10 zile fara invocarea unui motiv din partea dvs. (conform Legii Contractelor la Distanta)
o daca produsul sau serviciul solicitat corespunde nevoilor voastre.

– Verificati perioada si conditiile de garantie ale produsului, compania responsabila pentru garantie, localizarea geografica, timpul destinat service-ului echipamentelor, cheltuielile de transport etc. Adresati intrebari suplimentare reprezentantilor magazinului ori de cate ori intalniti ambiguitati in conditiile de cumparare si in descrierea produsului.

– Verificati, inainte de a face comanda, daca magazinul virtual accepta plata online cu cardul.

– Verificati informatiile despre livrarea produselor. Aflati, cu exactitate, perioada de timp in care bunul achizitionat va intra in posesia dvs. Verificati daca produsele sunt asigurate la transport atunci cand sunt livrate prin intermediul unui serviciu de curierat, verificati care sunt costurile exacte de livrare si in sarcina cui revin (a dvs. sau a magazinului).

– Verificati orice informatie aditionala referitoare la produsul sau serviciul dorit (de exemplu, daca produsul se afla intr-o campanie promotionala, asigurati-va ca veti beneficia de oferta respectiva). Cititi parerile altor utilizatori despre produsul sau serviciul pe care il doriti, comparati descrierea de pe magazinul virtual cu specificatiile producatorului. Asigurati-va ca bunul dorit corespunde necesitatilor dvs.

3. Siguranta tranzactiilor

– Cand platiti cu cardul pe Internet, verificati daca magazinul virtual a prevazut un sistem de plata securizat. Verificati, de asemenea, daca browser-ul este protejat, cat si informatiile referitoare la datele personale si la plata. De exemplu, cautati simbolul ce reprezinta un lacat inchis sau o mentiune de genul “informatiile furnizate sunt criptate” sau verificati daca adresa site-ului incepe cu “https:”

ATENTIE! Daca transmiteti informatii personale, cum ar fi numarul cardului, unui site neprotejat sau prin posta electronica, este posibil ca cineva sa le intercepteze si sa abuzeze de ele!

In Romania exista doua categorii de magazine virtuale: cele care activeaza sub standardul de securitate SSL si cele care sunt configurate sub standardul de securitate 3D Secure. Care este diferenta? Standardul SSL este mai vechi si prezinta riscuri pentru detinatorul de card care doreste achizitionarea unui produs cu plata online. Magazinul virtual care lucreaza sub acest standard are acces la informatiile de pe cardul dvs. – poate vedea serial number-ul si codul de verificare de pe cartea de credit. Daca in spatele magazinului virtual se afla persoane rau intentionate, banii de pe cardul dvs. sunt in pericol. Chiar si in situatiile ideale, in care comerciantul (magazinul virtual) este de buna credinta, baza de date in care stocheaza informatiile personale de pe cardurile clientilor sai, poate deveni usor tinta unor atacuri informatice. In concluzie, evitati sa furnizati datele de pe cardul dvs. unui magazin virtual SSL. Este important de mentionat ca in Romania, bancile procesatoare nu tranzactioneaza sub standardul SSL ci doar sub 3D Secure. Cu alte cuvinte, daca veti gasi un site SSL care accepta plata online cu cardul, procesarea tranzactiilor se face printr-un procesator extern de tipul 2checkout, moneybookers etc. sau printr-o banca straina.

Standardul 3D Secure reprezinta, in acest moment, cea mai sigura metoda la nivel mondial de a tranzactiona pe Internet si de a plati online, cu cardul. 3D Secure este abrevierea de la 3 Domenii Securizate, respectiv domeniul de Acceptare (Acquirer), domeniul de Emitere (Issuing) si Domeniul de Interoperabilitate care apartine organizatiilor internationale emitente de carduri (Visa si MasterCard). Noutatea acestui standard provine din faptul ca responsabilitatile partilor se impart pe cele 3 domenii pe care le-am amintit. Astfel, pe parte de Acceptare, responsabilitatea revine bancii acceptatoare si celor care au fost configurati drept comercianti virtuali. In privinta domeniului de Issuing, raspunzatoare este banca emitenta a cardului impreuna cu detinatorul de card, iar domeniul de Interoperabilitate apartine Visa si MasterCard. O tranzactie in sistemul 3D Secure nu se poate derula decat parcurgand cele trei domenii. Fiecare entitate este responsabila de gradul de securitate din interiorul domeniului sau. In plus, Visa si MasterCard au implementat si regula de liability shift pentru a reglementa eventualele dispute. Prin aceasta, raspunderea apartine celui care nu este compatibil cu standardul. De exemplu, daca un comerciant este inrolat in 3D Secure, iar banca emitenta sau detinatorul de card nu sunt, magazinul virtual este cel care va avea castig de cauza intr-o eventuala disputa.

Standardul de securitate 3D Secure aduce si alte noutati fata de vechiul SSL. In primul rand, promoveaza ideea de autentificare care se realizeaza pe doua niveluri: un nivel de verificare a cardului (daca acesta este inrolat si activat in sistemul 3D Secure) si unul de verificare a comerciantului. Nu in ultimul rand, este verificat posesorul de card prin introducerea parolei unice pe care doar detinatorul o cunoaste, aceasta regasindu-se criptata numai pe serverele RomCard, fara ca magazinul virtual sa o cunoasca. Masura de securitate vine in sprijinul luptei anti-carding prin care s-au inregistrat foarte multe fraude. Tot pentru acest aspect, s-a eliminat si o alta bresa de securitate prin care comerciantul (magazinul virtual) avea acces la serial number-ul si codul de verificare de pe cartea de credit a cumparatorului in vechiul standard SSL. In 3D Secure, acest lucru nu mai este posibil; comerciantul nu poate “vedea” sub nici o forma datele de identificare de pe card.

Cum recunoastem un magazin virtual inrolat in 3D Secure? Pe site-urile comerciantilor configurati 3D Secure de catre RomCard, cautati siglele (logo-urile) “Verified by Visa” si “MasterCard Secure Code”. Pentru linistea dvs., intrebati un reprezentant RomCard (www.romcard.ro) daca site-ul pe care urmeaza sa tranzactionati este, intr-adevar, configurat 3D Secure. Daca raspunsul este pozitiv, pentru a fi protejat de regula liability shift (transfer de responsabilitate) in cazul unei dispute cu comerciantul, activati-va cardul in sistemul 3D Secure. Acest lucru se realizeaza simplu, fara nici un cost suplimentar, printr-o cerere catre banca emitenta a cardului dvs.

Pe scurt, cand tranzactionati online cu cardul verificati daca: magazinul virtual este inrolat in 3D Secure, cardul dvs. este inrolat si activat in 3D Secure, iar parola dvs. de autentificare nu mai este cunoscuta de nici o alta persoana. Daca aceste conditii sunt intrunite, informatiile de pe cardul dvs. sunt in siguranta atunci cand platiti online.

4. Confortul dvs.

Indiferent de modalitatea de lansare a comenzii (telefonic, prin completarea unui formular online, prin e-mail etc.), magazinul virtual trebuie sa va solicite confirmarea acesteia. Revizuiti comanda, corectati eventualele erori si confirmati comanda reprezentantului de vanzari al magazinului. Adresati ultimele intrebari referitoare la data livrarii produsului si asteptati-l relaxat acasa sau la birou.

Felicitari! Tocmai ati cumparat cu cardul de pe Internet in conditii de siguranta si confort!

Underclick Corp.

este serviciul de baza pentru publicare in reteaua Underclick. El reprezinta efortul conjugat al tuturor membrilor echipei de a acoperi subiecte generale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *