Retentia datelor

Azi am avut o intalnire facut sub auspiciul APTI si al Biroului de Informare al Consiliului Europei la Bucuresti pe tema privacy vs data retention.

Am profitat de faptul ca Joe Cannataci este inca in Romania, pentru a-l invita sa faca o prezentare despre cum s-a ajuns de la data protection la data retention, mai ales avind in vedere discutiile din Consiliul Europei pe aceste teme.
Apoi o discutie libera pe marginea legii adoptate intre ISP-isti, societate civila si ceva autoritati. Citeva idei rezultate:

1. De fapt legea e o Ordonanta de Urgenta – care deci va intra in vigoare din momentul publicarii in Monitorul Oficial. Altfel spus comunicatul initial a MCTI a fost gresit , pentru ca nu a zis ca e un OUG (ca doar hai sa ne certam acum ca OUG e lege lato-sensu…)

2. MCTI nu vrea legea, dar nu vrea sa mai pape o portie de infringement. Deci infringementul asta e o postura de Bau-Bau folosit de Comisie, iar Romania ca un copilas cuminte ce este zice : Da, mami! si traduce si adopta legea prin OUG. S-a facut suficient de mult pentru a se discuta proiectul ? Nu cred, de vreme ce de 9 luni a stat pe site-ul MCTI si a fost o consultare publica.
Se poate juca pe marginea textului directivei ? Cu siguranta si se puteau aduce si mai multe – poate nu pe partea de date colectate, dar la proceduri cu siguranta.

3. Joia viitoare va fi o intalnire in Romania intre comisarul european pe Information Society Viviene Reading si autoritatile romane (in speta MCTI + dnul Pambuccian de la Cam Dep)unde i se va explica doamnei ca legea este inaplicabila si inutila tehnic pentru Internet. Desi initiativa merita toata lauda, cred ca nu se va reusi mare lucru, atita vreme cit tot dna Reading a fost in focul disputelor directivei la nivel european la finalul lui 2006.

4. Precedentul german in atacarea legii la Curtea Constitutionala ramine o optiune viabila atita vreme cit dispozitiile constitutionale in materia dreptului la viata privata si la personalitate sunt destul de similare (desi un mucalit ar putea replica imediat ca, din pacate, Curtile nu sunt la fel). Cum OUG-ul trebuie discutat in Parlament, si cf Constitutiei Presedintele oricarei Camere sau cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori pot cere acest lucru inainte de promulgare – avem o portita.

5. In fine, dar nu in cele din urma, reprezentantul Interlan a fost extrem de franc in a afirma ca accesul la datele de trafic (asa cum este acum) este inca neclar, de obicei fiind cerut de politisti in baza unei simple cereri si deseori fara a se mentiona infractiunea urmarita. Ioana a confirmat cele spuse, ba chiar extinzindu-le la unele site-uri.
Lucru ingrijorator, dar posibil remediabil prin existenta unui Cod de procedura agreat de ambele parti si, astfel, sa se stie ce si cum trebuie sa faca fiecare parte pentru a fi in legalitate.
Am zis ca o sa incercam sa facem asa ceva, daca asociatiile de ISP-isti sunt interesati sa sustina un astfel de proiect. Altfel – e doar pe apa simbetei.

PS : Dnul Teodorescu a facut un pic de reclama actiunilor MCTI – chiar azi a fost pus spre consultare publica un proiect de Hotarare privind stabilirea modului de autentificare a persoanelor fizice si juridice pentru accesul in Sistemul Electronic National http://www.mcti.ro/index.php?id=16&lege=444 pe baza OpenID http://www.mcti.ro/index.php?id=1&art=650&L=0 (cum zice comunicatul).

Claudiu Gamulescu

este fondator al Underclick.ro, brand infiintat in 2004. De atunci cateva sute de situri web si produse au fost lansate sau consiliate. Cateva sute de oameni au trecut prin programele de training "la sala" ale lui Claudiu, iar cateva mii au descarcat cartile si programele de coaching online. Crede in Internet folosit pentru afaceri, un canal care trebuie inteles si stapanit cum se cuvine. Folositi-l cu inteligenta !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *