Problema domeniilor .ro

Dupa ce ani la rand am vorbit despre ce ar trebui sa se intample cu domeniile.ro si cum ar trebui RNC sa le gestioneze … nu s-a intamplat nimic. Impreuna cu APTI am formulat urmatoarea scrisoare deschisa. Preluati-o si popularizati-o pe cat mai multe bloguri daca sprijiniti actiunea noastra.
Astfel semnalez pentru aceasta cativa care ar putea fi interesati : Bogdan Gavrila, Mihai Serb, Vlad Stan, Vladimir Oane, Dragos Roua, Gabriel Boaca, Orlando Nicoara, Adi Stan, Bogdan Surdea, Andrei Georgescu.

A.P.T.I.– Asociatia pentru Tehnologie si Internet
B-dul. I.C. Bratianu, nr. 44, sc. A, et. 5, ap. 46, sector 3 Bucuresti
Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel/Fax : 021 313 19 62
info@apti.ro
www.apti.ro

Reglementarea domeniilor.ro – incotro ?

Catre : Presedintele ANRCTI – Dan Georgescu, Vicepresedinte ANRCTI – Alexandrina Hirtan
CC : Eugenie Staicut RoTLD, Zoltan Somodi – Secretar de Stat MCTI
Asociatia pentru Tehnologie si Internet – APTI, organizatie non-guvernamentala din sectorul societatii civile

● interesata de o dezvoltare sustenabila a Internetului romanesc;
● avind in vedere situatia actuala insuficient de precisa a reglementarii numelor de domenii .ro
● luind in consideratie discutiile deja existente la nivelul RoTLD pentru schimbarea sistemului actual de inregistrare si plata numelor de domenii,
● avind in vedere documentelor de discutie propuse de APTI in anii trecuti va propune realizarea unei discutii publice intre reprezentantii ANRCTI, RoTLD, MCTI, parteneri RoTLD, reprezentantii sectorului privat, detinatori de nume de domenii si reprezentantii organizatiilor non-guvernamentale interesate care sa dezbata urmatoarele probleme :

A. Chestiuni privind politica pe termen mediu si lung cu privire la numele de domenii .ro

In acest moment nu exista o politica clara si publica in ceea ce priveste domeniile .ro in Romania, liniile principale de directie si proiectele de dezvoltare. Nu se cunoaste cu exactitate cine creeaza aceasta politica, care sunt rezultatele actuale si care sunt proiectele pentru viitor. Prin HG 415/2007 ANRCTI reglementeaza la nivel national administrarea TLD (top level domain) “.ro”, insa pe moment este neclar modul efectiv de realizare a acestei reglementari, si care este relatia acestei institutii cu RoTLD. Reamintim ca bunele practici in domeniul administrarii numelor de domeniii ccTLD sustin implicarea tuturor factorilor decizionali din domeniul public si privat in administrarea numelor de domenii la nivel national.

Din perspectiva reglementarii domeniilor .ro, consideram ca ar fi utila discutarea posibilitatii crearii unui organism multi-partit care sa implice comunitatea Internet din Romania. Putem initia aceasta dezbatere si, eventual, putem prezenta exemple concrete din modul de reglementare de la nivelul altor state membre ale Uniunii Europene.

B. Chestiunea taxei anuale privind numele de domenii .ro

Consideram ca este necesara o discutie pe marginea avantajelor si dezavantajelor aduse in prezent de o posibila taxa anuala. Daca sistemul actual de taxare era de inteles la inceputul prezentei numelor de domenii .ro pe piata, din experienta noastra actuala rezulta ca exista o serie de dezavantaje importante :
• Un sistem pe termen nelimitat nu se autoregleaza in cazul in care un proprietar decedeaza/firma se inchide etc. Exista o imposibilitate practica sa se urmareasca toate aceste modificari. Astfel rezulta o parte din numele de domenii care raman nerefolosibile si numai o actiune directa a unui nou client ar putea schimba situatia.
• Ne(re)folosirea numelor de domenii poate duce la o incarcare in timp a nameserverelor datorita cresterii lungimii medii a pachetelor transmise. Atat nefolosirea in sine, cat si aceasta incarcare reprezinta resurse neutilizate in mod eficient.
• Piata secundara de nume de domenii (pentru gTLDs) ne dovedeste ca poate sa reprezinte o resursa utila pentru cei care doresc sa investeasca in domeniul serviciilor pe Internet.
• Foarte multe domenii .ro atragatoare sunt inregistrate, dar nefolosite, pentru ca au fost cumparate in perioada de inceput pentru specula. Din estimarile noastre, o treime dintre numele de domenii inregistrate nu au alocata o adresa de IP. Un alt procent important nu sunt decit redirectari la acceasi adresa.

Datele statistice existente estimeaza ca doar putin peste jumatate din numele de domenii .ro sunt active, ceea ce confirma problema mai sus mentionata.
Aceasta chestiune necesita o dezbatere publica in cadrul careia RoTLD sa prezinte opinia sa cu privire la acest subiect.

C. Alte chestiuni tehnice si manageriale legate de administrarea domeniilor .ro

APTI prin pozitiile sale publice din anii trecuti a ridicat o serie de alte chstiuni tehnice si manageriale, legate partial si de subiectele de mai sus, care sunt inca nerezolvate. Consideram ca intarzierea dezbaterilor si solutionarii problemelor semnalate impieteaza asupra dezvoltarii normale a pietii de Internet romanesti si a unui mediu de afaceri legat de domeniile .ro.

In acest sens, va propunem realizarea unei intalniri publice a carei agenda sa cuprinda cel putin cu subiectele prezentate mai sus.

Avand in vedere rolul legal si atributiile ANRCTI, va solicitam organizarea acestei intalniri cat mai curand posibil, exprimand-ne totodata disponibilitatea de a initia procedurile de realizare a unei astfel de intalniri.

Va stam la dispozitie pentru mai multe detalii legate de situatia domeniilor .ro din punctul nostru de vedere sau pentru realizarea efectiva a intalnirii propuse.

Cu respect,
Bogdan Manolea
Director executiv APTI
Bucuresti, 13 Februarie 2008

A mai scris Antonio Eram

Claudiu Gamulescu

este fondator al Underclick.ro, brand infiintat in 2004. De atunci cateva sute de situri web si produse au fost lansate sau consiliate. Cateva sute de oameni au trecut prin programele de training "la sala" ale lui Claudiu, iar cateva mii au descarcat cartile si programele de coaching online. Crede in Internet folosit pentru afaceri, un canal care trebuie inteles si stapanit cum se cuvine. Folositi-l cu inteligenta !

5 thoughts on “Problema domeniilor .ro

  • 26.02.2008 at 15:52
    Permalink

    peste tot exista domenii bune care sunt inregistrate si nefolosite. ce-i drept marea majoritate a lor sunt “parked” si ofera reclame deci totusi au un ip alocat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *