Principiile de baza comert electronic | Design

Asigurarea designului

Exista programe care te ajuta sa construiesti pagini web HTML fara sa stii nici macar o linie de cod. Dintre acestea mentionez Frontpage, produsul de la Microsoft si DreaWeaver de la Macromedia. Sunt prietenoase si sunt cum se numeste “editoare WYSIWYG” (what you see is what you get)

De asemenea, daca nu vreti sa va downloadati un astfel de soft pe computer si nici nu doriti sa cumparati unul, mai aveti la indemana solutia online numita OmniUpdate. Va faceti un cont gratuit la ei si editati paginile web. Insa trebuie sa aveti deja un nume de domeniu inregistrat si un cont FTP unde sa va conectati. Daca stiti sa lucrati in Word, atunci acest produs vi se va parea foarte usor de utilizat.

Pentru cei care nu stiu ce inseamna FTP, este prescurtarea de la File transfer Protocol, un sistem simplu care va permite sa uploadati paginile create pe computerul personal direct pe Internet. Eu folosesc clientul FTP FileZilla care pana acum s-a dovedit cel mai bun din ce am folosit.

Acum exista doua posibilitati pentru a crea un magazin online:
– sau angajati o echipa profesionista care sa va construiasca solutia (in cazul in care afacerea voastra este complexa si are multe produse si facilitati) si aici puteti consulta solutia de e-commerce care o ofer
– sau il construiti singur, cu ajutorul uneltelor gratuite care se gasesc online (daca magazinul are cateva produse). Oricum si in acest caz veti avea nevoie de suport de marketing online

Cand va apucati de construirea unui magazin in primul rand sa retineti ca trebuie sa fiti creativi, sa apelati la bunul gust si sa dovediti putina imaginatie. Randurile de mai jos vin in sprijinul celor care vor sa isi construiasca singuri magazinul. Pentru solutii construite la comanda puteti sa cereti o intalnire cu mine.

Basic Design

Pentru a va “face” mana ar fi bine pentru inceput sa apelati la o solutie de hosting gratuit. Va sugerez serverele home.ro si go.ro. Cand veti simti ca ati ajuns la forma finala cumparati un domeniu, alegeti un furnizor de servicii de gazduire si downloadati gratuit un client FTP. Uploadati situl si … sunteti online.

Eu obisnuiesc de fiecare data cand fac un site simplu in HTML sa creez pe desktop un Folder nou care il denumesc dupa numele sitului. Prima pagina trebuie sa o numiti index.html . Oricand tastati o adresa web pagina care se incarca prima are acest nume. Dupa ce creati prima pagina incepeti sa le creati si pe celelalte (goale) in prima faza de genul :

index.htm
produs1.htm
produs2.htm
produs3.htm
despre-noi.htm
faq.htm
contact.htm

[ cand construiti HTML aveti grija ca acolo unde aveti spatii intre cuvinte sa puneti liniuta sus sau jos, pentru o mai buna vizibilitate. Adica in loc sa fie pagina “despre noi.html” scrieti “despre-noi.html” sau “despre_noi.html” ]

Am format deja scheletul de baza pentru un site care isi propune sa vanda trei produse. Evident se pot adauga si alte pagini si linkuri in functie de cum doriti. Mai poate aparea inca o pagina “produse.html” in care sa prezentati avantajele acestei game de produse, sau o pagina “stiri.html” unde sa puneti ultimele noutati… insa acestea tin de schema care o faceti inainte de a va apuca de constructie.

Lasand la o parte continutul care este cat de cat logic ajungem la componenta cea mai importanta pentru un site de e-commerce. COSUL de produse sau SHOPPING CART-ul. Pana nu de mult aceasta era apanajul numai al programatorilor insa intre timp tehnologia a evoluat destul de mult. In momentul de fata exista solutii pentru aceasta si sunt ieftine si usor de implementat. Dar, mai multe despre aceasta in sectiunea dedicata cosului de cumparaturi.

Editarea si Publicarea

Presupunem ca ati construit paginile sitului. Ati introdus textele, pozele si linkurile. [ Dupa cum spuneam daca stiti sa lucrati in Word, reusiti usor si cu editoarele HTML ]

Prima pagina > de obicei aici punctati si accentuati beneficiile care le oferiti. Tatonati inainte sa le dati multa informatie. Treziti-le curiozitatea. Dupa ce vor citi si vor dori , vor da click singuri catre punctul de interes. Astfel puteti crea doua pagini in acest caz “index.html” in care tatonati si “principala.html” care sa fie prima pagina a sitului.

Pentru a structura mai bine situl impartiti-l in directoare si mergeti pe un fir logic. Imaginil de exemplu eu le tin intr-un folder care se numeste “images” sub folderul principal. Aici am format alte foldere pentru o mai buna organizare “publicitate”, “layout”, “alte imagini”.

Daca va faceti griji pentru ca nu stiti sa desenati, gasiti online gratuit o multitudine de template-uri web gratuite pe care puteti sa le folositi. Daca nu vreti sa editati grafic pozele care le puneti in site si vreti sa le luati gata facute nu e nimic mai usor decat sa tastati pe un motor de cautare “free web graphics and images” si veti primi milioane de imagini gratuite. Cand gasiti una care va place > mouse dreapta > save as > direct in folderul de imagini. Dupa ce ati adunat indeajuns de multe poze puteti sa va apucati de munca la site.

Verificati daca clientul FTP se conecteaza intre timp. Cand aveti hosting undeva fie gratuit, fie platit veti primi un utilizator, o parola si o adresa de FTP care se completeaza pur si simplu in campuriel respective dupa care apasati Connect. La conectare gasiti doua ferestre, Cea din stanga este computerul vostru si unde localizati exact situl (Desktop?) si cel din dreapta este folderul web. Copierea se face simplu prin drag&drop sau dand copy.

Directorul nostru pe calculatorul personal ar trebui sa arate asa :
[ extensiile htm sau html sunt similare]

(FOLDER) images
index.htm
main.htm
produs1.htm
produs2.htm
produs3.htm
despre-noi.htm
faq.htm
contact.htm

Designul

Faceti-l cat mai simplu de inteles. Nu folositi prea multe poze ca sa nu se incarce greu. Puteti seta din editor culoarea fundalului, fonturile, culorile lor si marimea lor, culoarea linkurilor, etc. Pentru a introduce linkuri exista un buton special in editor “Insert Link” urmand ca apoi pur si simplu sa alegeti pagina la care se va merge cand se da click acolo.

In pagina index.htm puneti un link catre pagina main.htm ca vizitatorul sa poata intra in site.

Pentru un design usor se vor folosi tabelele. Prima data incercati sa va imaginati cum vreti sa arate pagina. Si incercati sa o impartiti in linii orizontale si verticale. Veti obtine un tabel cu x linii si y coloane. Este mult mai simplu sa lucrati asa. Fiecare bucata din tabel se numeste “celula” si aveti diverse optiuni interesante pentru fiecare celula. Sa o colorati anume, sa o uniti cu celula de langa, sa ii atribuiti o anumita inaltime/latime.

Daca vreti sa introduceti text > pur si simplu tastati in celule. Daca e vorba de poza dati Add Photo si o selectati din folderul “images”. Daca vreti sa puneti link > de la buton. Daca vreti sa puneti link pe o poza mergeti cu mouseul pe ea si apoi adaugati linkul.

Faceti meniul pentru intregul site.

Prima Pagina – Intotdeauna se intoarce la MAIN.HTM
Despre noi – are link catre despre-noi.HTM
PRODUS 1 – are link catre PRODUS1.HTM
PRODUS 2 – are link catre PRODUS2.HTM
PRODUS 3 – are link catre PRODUS3.HTM
FAQ – are link catre FAQ.HTM
CONTACT – are link catre CONTACT.HTM

Incheiati designul pentru prima pagina pentru ca sa il mentinem pe tot situl. Apoi vom folosi save as si vom salva peste paginile care le-am creat la inceput si sunt goale. Linkurile se vor updata singure. Apoi intram pe fiecare pagina in parte (cele de produs de exemplu) si incepem sa adaugam continut.

Pagina principala , main.htm cum am numit-o este pagina voastra de vanzare, Aici trebuie sa dati o privire de ansamblu asupra produselor, serviciilor, oportunitatilor si companiei. Aici trebuie sa treziti interesul. Nu va pierdeti in amanunte si punctati doar esentialul. Puneti in lumina toate avantajele cumparaturilor de la voi de pe site. Chiar si cele care le stiti ca le aveti in fata concurentei. Dati scurte descrieri ale produselor si incurajati pentru mai multe detalii sa se acceseze meniul.

Pagina de FAQ ( Intrebari frecvente – freqvent asked questions) nu este obligatorie insa va scuteste de o suita de intrebari din partea potentialilor clienti > cum fac sa … ce trebuie sa fac ca sa .. etc. Este foarte eficienta!

Pagina de contact este obligatorie si importanta daca vreti sa faceti afaceri. Am vazut o suita de websituri fara posibilitatea de a contacta omul/oamenii din spatele lui. Trebuie sa treceti aici nu numai adresa de email dar si telefoanele, faxul, adresa postala si orice alta modalitate ca cineva sa dea de voi.

FOARTE IMPORTANT

Ati fost vreodata pe un site unde ati pus o intrebare despre produse sau servicii si nu vi s-a mai raspuns sau au facut-o dupa cateva zile ? Sansele sa mai faceti afaceri cu ei sunt foarte mici nu e asa?

Relatia cu clientii este poate CEL MAI IMPORTANT aspect al unei afaceri online. Inceputurile asigura in majoritatea cazurilor si raspunsul rapid. Pe masura cresterii afacerii nu pierdeti acest aspect din vedere. Incercati sa raspundeti in maxim 24 de ore. Astfel veti da dovada de profesionalism si clientii va vor respecta.

Un design placut impreuna cu un continut bun asigura succesul unei afaceri de asemenea. Nu incercati sa incarcati paginile insa cu elemente grafice inutile. Daca vreti o prezenta online, fie ca aceasta sa fie cat mai “business” si profesionala.

Pentru a ajunge insa la aceasta performanta tot ce trebuie e sa incercati sa va imbunatatiti constant. Gasiti un site care va place. Incercati sa faceti unul la fel. Antrenati-va. Puteti sa dati la pagina principala SAVE AS si apoi sa o deschideti cu editorul HTML sa ii vedeti structura de tabele ca sa invatati.

Ca o completare, daca totusi nu va descurcati, apelati la mine chiar si pentru solutii mai putin complexe.

Claudiu Gamulescu

este fondator al Underclick.ro, brand infiintat in 2004. De atunci cateva sute de situri web si produse au fost lansate sau consiliate. Cateva sute de oameni au trecut prin programele de training "la sala" ale lui Claudiu, iar cateva mii au descarcat cartile si programele de coaching online. Crede in Internet folosit pentru afaceri, un canal care trebuie inteles si stapanit cum se cuvine. Folositi-l cu inteligenta !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *