Proiectul Economia bazata pe cunoastere premiat la European Public Sector Awards

Proiectul „Economia bazata pe Cunoastere” a primit o noua certificare de buna practica in cadrul editiei 2011 a premiilor „European Public Sector Awards” (EPSA) din cadrul Institutului European de Administratie Publica.

drapel RomaniaMinisterul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria „Smart Public Service in a Cold Economic Climate” – Servicii publice inteligente intr-un context economic dificil.

Dinstinctia de buna practica oferita in acest an recompenseaza si certifica rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC pana in prezent.

Certificarea proiectului EBC ca “Best Practice” a rezultat in urma a trei etape de evaluare derulate pana in prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, urmand o lista scurta de 58 de nominalizati dintr-un total de 274 de proiecte din cele 33 de tari participante la editia din acest an.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 15 Noiembrie 2011 la Maastricht, NL.

Aflate la cea de-a treia editie, Premiile EPSA reprezinta o excelenta oportunitate prin care se dovedesc aprecierea si efortul depus in cadrul unor proiecte institutionale in fata unui public european.

Viziunea Institutului European de Administratie Publica este aceea de a crea o arena in care institutiile publice europene pot excela si pot deveni un exemplu de buna practica pentru intreaga lume.

Semnificatia accesului la cunoastere in contextul economic actual din Romania a devenit critica pentru dezvoltarea economica locala si nationala inteligenta bazata pe IT&C.

Criza economica a avut efecte puternice asupra administratiilor locale care au fost nevoite sa isi diminueze activitatea si sa gaseasca o modalitate de a o traversa.

“Criza economico-financiara care a inceput in 2008 a schimbat dramatic peisajul economic al UE, inclusiv al Romaniei. In acest contextechipa Unitatii de Management a Proiectului, impreuna cu autoritatile locale, regionale si nationale, au pregatit cadre strategice de imbunatatire a situatiei economice din comunitatile EBC prin atragerea de fonduri structurale nerambursabile. Scopul nostru este acela de a converge spre replicarea unor abordari de dimensiuni europene, urmand indemnul Comisiei Europene de a coordona fondurile structural la nivel local si regional”, a declarat Diana Voicu, Director Unitatea de Management a Proiectului.

Acest sprijin semnificativ a crescut competentele si increderea edililor locali in capacitatea lor de a concepe proiecte creative si cat mai adaptate nevoilor comunitatii locale.

Misiunea proiectului Economia Bazata pe Cunoastere din ultimul an s-a concentrat pe:

·         atragerea de fonduri structurale si grant-uri;

·         dezvoltarea de parteneriate public-private in comunitatile incluse in proiect;

·         dezvoltarea de planuri de sustenabilitate a celor 255 de retele electronice.

Parteneriatele public-private si colaborarile cu alte institutii regionale si locale reprezinta pentru comunitatile EBC un cadru benefic pentru atragerea de fonduri, oferindu-le o excelenta ocazie de a raspunde nevoilor locale prin consolidarea unor astfel de colaborari.

Accesul la cunoastere si informatie digitala pentru cei 1.8 milioane de locuitori beneficiari este asistata in implementare de UMP pana la inceputul anului 2013.

In acest context, 229 de comunitati s-au angajat in conceperea si implementarea unor planuri de sustenabilitate, bazate pe patru directii de dezvoltare:

·         formare profesionala si ocuparea fortei de munca;

·         informare turistica la nivel local;

·         sprijinirea administratiei locale si a intreprinzatorilor in accesarea de fonduri;

·         eficientizarea si modernizarea serviciilor adresate APL-urilor, prin IT&C.

Prin implementarea celor patru actiuni, se urmareste atingerea pilonilor Agendei Digitale definite in strategia Europa 2020, care are in vedere o piata digitala unica, accesul rapid si ultra rapid la Internet, cercetare – inovare prin IT&C si cresterea gradului de alfabetizare digitala.

Economia Bazata pe Cunoastere este un proiect strategic de pionierat pentru societatea cunoasterii din Romania, conceput si derulat de Ministerul Comunicatiilor si Societații Informationale.

Cu un buget de 69,4 mil USD, proiectul se adreseaza spatiului rural si mic urban (cu mai putin de 30.000 locuitori) și se desfașoara in parteneriat cu primariile, școlile și bibliotecile din 255 de comune și orase mici unde nu exista acces la informatie digitala și, deci, nici competente de a o folosi si exploata.

Ministerul Comunicațiilor si Societatii Informationale (MCSI) este institutia care are rolul de a realiza politica Guvernului in sectoarele comunicatiilor electronice si audiovizuale, serviciilor postale, tehnologiei informatiei si in domeniul serviciilor societatii informationale si ale societatii bazate pe cunoastere din Romania.

Pentru mai multe detalii despre activitatea MCSI vizitați www.mcsi.ro.

 

Underclick Corp.

este serviciul de baza pentru publicare in reteaua Underclick. El reprezinta efortul conjugat al tuturor membrilor echipei de a acoperi subiecte generale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *