Portanta numerelor de telefon mobile

Ce este portabilitatea numerelor?

Portabilitatea numerelor este un serviciu destinat utilizatorilor de telefonie care permite abonatilor sa pastreze numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul de servicii de telefonie.
Portanilitate numere telefon din toamna 2008
Portabilitatea se aplica urmatoarelor categorii de numere:

–    portabilitatea numerelor fixe (geografice si independente de locatie) – orice abonat la un serviciu de telefonie fixa va avea posibilitatea pastrarii numarului de telefon fix atunci cand va renunta la abonamentul la un furnizor de servicii de telefonie fixa si se va abona la alt furnizor de servicii de telefonie fixa; portabilitatea numerelor geografice se va putea realiza numai in cadrul aceleasi arii geografice (respectiv in cadrul aceluiasi judet sau in cadrul municipiului Bucuresti si judetul Ilfov). Cei doi furnizori intre care se realizeaza portarea numerelor geografice trebuie sa ofere servicii in aceeasi arie geografica si sa aiba alocate prin licenta blocuri de numere geografice aria geografica respectiva;

–    portabilitatea numerelor mobile (non-geografice) – orice abonat la un serviciu de telefonie mobila va avea posibilitatea pastrarii numarului de telefon mobil atunci cand se va transfera de la un furnizor de servicii de telefonie mobila la alt furnizor de servicii de telefonie mobila, indiferent de tehnologia utilizata pentru furnizarea serviciului (2G, 3G, CDMA etc.), de modalitatea de plata (postpaid sau prepaid) sau de tipul de servicii furnizate (voce, fax, transmisiuni de date);

–    portabilitatea numerelor non-geografice altele decat cele mobile – in aceasta categorie sunt cuprinse numerele de telefon destinate serviciilor de apel gratuit (de tip 0800), serviciilor bazate pe numere de acces universal (de tip 0801) si pe numerele personale universale (de tip 0802) si serviciilor cu tarif special (de tip 0900, 0903 si 0906); utilizatorii acestor servicii vor putea pastra numarul de telefon atunci cand solicita transferul de la un furnizor de servicii destinate publicului la altul, cu conditia pastrarii destinatiei initiale a numarului.

Portarea numerelor de telefonie fixe catre retele de telefonie mobila si invers nu este posibila.

Care sunt avantajele pentru utilizatori?

Implementarea portabilitatii indeparteaza o bariera importanta din calea dezvoltarii concurentei in sectorul comunicatiilor electronice. Posibilitatea abonatilor de a-si pastra numarul de telefon atunci cand isi schimba furnizorul creste deschiderea acestora catre ofertele alternative si le asigura o mai mare libertate de alegere pentru ca elimina necesitatea de a informa cunostintele despre schimbarea numarului de telefon.

Este de asteptat ca presiunea concurentiala suplimentara pe care o creeaza disponibilitatea portabilitatii sa determine furnizorii sa depuna eforturi suplimentare pentru mentinerea clientilor prin programe de fidelizare tot mai convingatoare si sa ofere servicii tot mai atractive pentru a atrage noi clienti.

De aceea, succesul portabilitatii va fi reflectat si de eforturile pe care le vor face operatorii pentru a-si pastra clientii si numerele acestora, nu numai de cuantumul numerelor de telefon care vor parasi retelele originare.

Pe termen lung, portabilitatea ar putea conduce la micsorarea diferentelor dintre tarifele pentru convorbirile in retea si cele pentru convorbirile in afara retelei.

Cum vor fi informati utilizatorii?

Pentru informarea corecta a utilizatorilor finali cu privire la procesul de portare a numerelor si la tarifele percepute pentru apelarea unui numar portat, companiile de telefonie au obligatia de a oferi informatii detaliate, clare si actualizate prin:

·    serviciul de relatii cu clientii;

·    publicarea pe pagina proprie de Internet;

·    transmiterea de informatii in scris, la cerere, cu titlu gratuit;

·    afisarea, transmiterea sau punerea la dispozitia publicului la oficiile comerciale ale furnizorului a cererii de portare si a procedurii de depunere si de validare a acesteia.

De asemenea, furnizorii trebuie sa informeze utilizatorii la fiecare apel initiat catre un numar portat prin:

·    transmiterea unui ton distinctiv

sau

·    transmiterea unui mesaj vocal

In plus, utilizatorii vor avea la dispozitie si o aplicatie web ce va fi dezvoltata de catre operatorul bazei de date centralizata care va asigura:

·    publicarea blocurilor de numere care contin numere portabile;

·    un motor de cautare prin intermediul caruia utilizatorii finali pot afla daca un numar este portat si, in caz afirmativ, furnizorul de servicii de telefonie destinate publicului care ofera servicii prin intermediul numarului respectiv in momentul interogarii aplicatiei.

In ce conditii se realizeaza portarea numerelor?

Portarea numarului se va face numai la cererea abonatului, in momentul in care acesta decide sa renunte la un furnizor de servicii de telefonie destinate publicului (furnizor donor) si doreste sa semneze un contract cu un altul (furnizor acceptor).

Realizarea procesului de portare este in totalitate responsabilitatea furnizorului acceptor care initiaza acest proces in momentul primirii unei cererii de portare de la utilizatorul final.

Termenul de finalizare a procesului de portare nu poate depasi, in conditii normale, 10 zile lucratoare.

Administrarea procesului de portare a numerelor, inclusiv schimbul de informatii dintre furnizori cu privire la numerele portate, se realizeaza prin intermediul bazei de date centralizate (BDC).

Ce costuri implica portabilitatea pentru clientul de telefonie?

Conform prevederilor Legii nr.304/2003 privind serviciul universal, sumele datorate de abonati pentru serviciul de portabilitate a numerelor trebuie sa fie accesibile, ANRCTI fiind abilitata sa intervina pentru a verifica respectarea acestei conditii. Aceste sume pot fi percepute abonatilor doar de catre furnizorul acceptor (furnizorul la care se aboneaza). Furnizorul donor (furnizorul de la care pleaca) nu va factura abonatul pentru activitatile ocazionate de portarea numarului acestuia la furnizorul acceptor.

Din practica europeana se constata ca o parte din furnizorii acceptori au decis sa nu tarifeze abonatii pentru serviciul de portare.

Care sunt costurile pentru operatori?

ANRCTI a identificat 4 tipuri de costuri asociate procesului de implementare a portabilitatii numerelor:

·          Costuri de implementare in propria retea a serviciului de portabilitate a numerelor

·          Costuri de portare pentru fiecare numar

·          Costuri de rutare a apelului catre un numar portat

Aceste costuri vor fi suportate de catre operatori. Costurile furnizorului donor determinate de portarea numarului vor putea fi recuperate de la furnizorul acceptor. Tarifele percepute furnizorului acceptor de catre furnizorul donor nu vor depasi: 13 euro pentru fiecare numar portat, in cazul portabilitatii numerelor geografice si numerelor nongeografice, altele decat cele pentru servicii de telefonie mobila si 11 euro pentru numerele nongeografice pentru servicii de telefonie mobila. Aceste tarife nu includ TVA.

·          Costuri de implementare, administrare si intretinere a bazei de date centralizate

Realizarea bazei de date centralizate a fost finantata din fonduri PHARE.

Situatia in Europa

In prezent, majoritatea statelor europene au implementat portabilitatea numerelor geografice si a numerelor non-geografice.

Conform Raportului Comisiei Europene nr. 12 privind stadiul implementarii cadrului de reglementare in statele membre ale Uniunii Europene, pana in luna octombrie 2006, la nivelul celor 24 de tari membre care au raportat datele pentru acest studiu (exceptie facand Marea Britanie), se inregistrau 31,4 milioane de numere mobile portate de la lansarea acestei facilitati.

Cel mai mare nivel al procentului de numere mobile portate se inregistreaza in tari ca Finlanda (peste 64%) si Danemarca (32%), iar in Spania si Suedia procentul este de asemenea de peste 20%. Daca tari ca Belgia, Irlanda, Italia si Olanda inregistreaza o rata de portare intre 10% si 16%, exista si tari in care procentul este foarte mic: Luxemburg – 3,4%, Germania, Grecia, Franta, Portugalia si Austria – sub 1.9%.

Underclick Corp.

este serviciul de baza pentru publicare in reteaua Underclick. El reprezinta efortul conjugat al tuturor membrilor echipei de a acoperi subiecte generale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *