Plata amenzilor auto prin Internet

Portalul ghiseul.ro, un proiect al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), are mai multi utilizatori si vizitatori unici decat au inregistrat toate aplicatiile de taxe si impozite din tara pe parcursul a 2-3 ani de existenta. “In primele 10 zile de functionare ale sistemului s-au creat peste 1.500 de conturi de utilizator, au fost peste 10.000 de vizitatori unici si peste 200.000 de afisari”, a declarat pentru LINK Liviu Nicolescu, director general adjunct al Directiei pentru Tehnologia Informatiei din cadrul MCTI.

Din pacate, numarul tranzactiilor nu este foarte mare acesta cifrandu-se la o medie de 7 tranzactii pe zi. Explicatia rezida din lipsa promovarii portalului dar si din faptul ca, in acest moment, Ghiseul Virtual este un sistem destul de restrictiv. Portalul nu permite decat plata amenzilor de circulatie primite de soferii bucuresteni pe raza Capitalei. Cu alte cuvinte, chiar daca sunt domiciliati in Bucuresti dar au primit amenda in alta localitate, soferii nu o pot plati prin intermediul Ghiseului. In plus, soferii contravenienti trebuie sa detina un card bancar pentru a efectua online plata amenzilor. “Succesul acestui proiect va fi deplin in momentul in care platforma devine universala, fara restrictii asupra domiciliului sau a localitatii in care s-a primit amenda ori a metodei prin care amenda a fost trimisa – pe loc, de catre agentul de circulatie sau prin corespondenta”, este de parere Liviu Nicolescu.

Pentru viitorul apropiat, planul MCTI este de a extinde modulul de plata a amenzilor la nivel national, iar mai apoi transformarea Ghiseului intr-un portal care sa permita achitarea taxelor, impozitelor si a altor tipuri de contributii.

Lansarea Ghiseului Virtual a avut loc pe 29 noiembrie 2006, dupa aproape 1 an de amanari succesive. Cauza repetatelor intarzieri a fost birocratia din administratiile publice, conform oficialilor MCTI.

“S-ar putea scrie o carte despre cum se implementeaza in 2006 un proiect de e-government in Romania”, declara Liviu Nicolescu.

“Noi am incercat sa lansam Ghiseul intr-o varianta cat mai avantajoasa pentru cetatean, in sensul de a nu suporta comisionul pentru plata online. MCTI este detinatorul platformei, iar Primaria Capitalei este beneficiarul sumelor incasate si ar fi fost cea mai indreptatita sa suporte acest comision. Dupa ce s-a finalizat etapa selectarii procesatorilor de plati online, am transmis Primariei lista celor calificati, respectiv BCR si DotCommerce. Primaria trebuia sa aleaga unul din cei doi procesatori si, in acest scop, a initiat un proces de achizitie publica in luna iunie a anului trecut care s-a incheiat in septembrie prin anularea procedurii… Moment in care nu aveam decat doua variante: fie sa asteptam reluarea procedurii – ceea ce era riscant din punct de vedere al altor amanari -, fie sa lansam Ghiseul cu suportarea comisionului de catre utilizator. Am optat pentru a doua varianta si pana in prezent nu am avut reactii negative din partea utilizatorilor”, afirma Liviu Nicolescu.

In acest moment, soferii care vor sa isi achite amenda online trebuie sa plateasca in plus un comision de 2,5% din valoarea tranzactiei.

In opinia utilizatorilor, valoarea comisionului nu este deloc mare, avand in vedere timpul salvat si confortul oferit de plata prin intermediul Ghiseului.

In Bucuresti se dau anual aproximativ 500.000 de amenzi, oficialii MCTI estimand ca 10% din acestea ar putea fi platite online. Procesul de plata este extrem de usor, necesitand doar cateva minute pentru deschiderea unui cont de utilizator si efectuarea tranzactiei in conditii de siguranta deplina. Pentru soferii neinitiati in a plati online, MCTI a elaborat un ghid de utilizare accesibil de pe prima pagina a portalului Ghiseul.ro.

Underclick Corp.

este serviciul de baza pentru publicare in reteaua Underclick. El reprezinta efortul conjugat al tuturor membrilor echipei de a acoperi subiecte generale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *