Indicatori Social Media in Romania

Pentru a cuantifica cat mai exact evolutia spatiului social-media in Romania, Zelist a realizat 2 indici ce monitorizeaza activitatea in doua componente de maxima importanta ale social media: blogosfera si twittosfera.

Acesti indici sunt calculati saptamanal, pentru saptamana precedenta.

Pentru a oferi inca din prima saptamana date relevante despre starea blogosferei si twittosferei in Romania, am decis sa alegem ca perioada de referinta prima saptamana din luna mai 2009 (avand valoarea 100 pentru ambii indici).
Astfel in momentul de fata .roBlogs Index se afla la nivelul 171, in crestere cu 5 puncte fata de saptamana precedenta, indicand o crestere de circa 70% a activitatii blogosferei fata de luna mai 2009.
Evolutia .roTwitter Index este mult mai fulminanta acesta aflandu-se la nivelul 1461, adica o crestere de 14 ori a activitatii in twittosfera fata de inceputul lui mai 2009.


.roBlogs Index si .roTwitter Index constituie o modalitate intuitiva de a evalua activitatea in cele doua spatii social media, fara a fi nevoiti sa recurgem la multe cifre.
In mod practic daca un indice a scazut fata de saptamana precedenta, aceasta indica o diminuare a activitatii.
De asemeni, o raportare la perioade mai lungi (luni, ani) poate da directia s viteza de evolutie a respectivului mediu.

Nu exista o legatura intre cei doi indici. Cu alte cuvinte, chiar daca indicele afferent Twitterului este semnificativ mai mare decat indicele afferent blogurilor, aceasta nu implica ca activitatea pe Twitter este mai puternica decat cea pe bloguri, ci doar ca Twitterul a crescut mult mai mult in ultimul an, fata de blogosfera care la momentul mai 2009 reprezenta deja un mediu relativ matur (cu rate de crestere mai mici).
Pentru formulele de calcul ale celor doi indici: www.zelist.ro
O data cu lansarea celor doi indici, Zelist a primit un upgrade substantial la nivelul designului, dar si al functionalitatilor:
-un API public ce permite accesarea informatiilor despre bloguri (scor, trackbackuri in ultima perioada, linkuri in blogroll) precum si lista twitturilor despre un anumit post
-pagini ce sintetizeaza starea blogosferei si twittosferei pentru o anumita saptamana (cifre statistice precum si cele mai vizibile materiale)
-top al celor mai vizibili twittereri dupa numarul de RT-uri (mesaje preluate de alti utilizatori ai platformei)

Despre ZeList
ZeList (www.zelist.ro), dezvoltat de TreeWorks (www.tree.ro), reprezinta cel mai complex instrument de monitorizare a blogosferei si presei romanesti, urmarind peste 54.000 de bloguri, peste 30000 de conturi de Twitter si 300 de surse de stiri online.
Prin intermediul algoritmilor complecsi, ZeList determina cele mai importante bloguri din punctul de vedere al audientei si credibilitatii, precum si cele mai importante subiecte care sunt discutate in blogosfera.
Zelist Monitor (www.zelist.ro) este serviciul B2B oferit companiilor pentru monitorarea brandurilor in social-media, precum si pentru alte activitati de generare de insight-uri utilizand acest medium in crestere accelerata, ce da posiblitatea celor interesati sa acceseze circa 2 milioane de materiale (posturi/comentarii/twitturi) generate de utilizatorii romani luna de luna.

Pentru alte informatii:
Catalin Tenita
catalin.tenita@tree.ro
office@tree.ro
http://www.tree.ro


Underclick Corp.

este serviciul de baza pentru publicare in reteaua Underclick. El reprezinta efortul conjugat al tuturor membrilor echipei de a acoperi subiecte generale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *