Copiii pe retelele sociale

Potrivit unui sondaj paneuropean realizat pentru Comisia Europeana, in UE, 77% dintre copii cu varste intre 13 si 16 ani si 38% dintre cei cu varste intre 9 si 12 ani au un profil pe un site de socializare in retea.

utilizare retele sociale de catre tineri
Nivelul de utilizare de catre copii a serviciilor de socializare in retea, pe tari si varste

Un sfert dintre copiii care utilizeaza acest tip de site-uri, cum sunt Facebook, Hyves, Tuenti, Nasza-Klasa SchuelerVZ, Hi5, Iwiw sau Myvip, afirma insa ca profilul lor este „public”, ceea ce inseamna ca poate fi vazut de oricine, iar multi dintre ei isi afiseaza adresa si/sau numarul de telefon.

Cifrele evidentiaza importanta viitoarei revizuiri de catre Comisia Europeana a implementarii acordului privind “Principiile pentru retele de socializare mai sigure aplicabile in UE”.

Prin acest acord, intermediat de Comisie in 2009 (IP/09/232), principalele societati care administreaza retelele de socializare au convenit sa implementeze masuri de garantare a sigurantei online a utilizatorilor minori.

Siguranta online a copiilor reprezinta o componenta importanta a Agendei Digitale pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 si MEMO/10/200).

Neelie Kroes, vicepresedinta Comisiei Europene responsabila cu Agenda Digitala, a declarat: “Tot mai multi copii utilizeaza site-urile de socializare in retea, insa multi dintre ei nu isi iau toate masurile necesare pentru a se proteja online. Acesti copii se expun astfel la multe pericole, devenind vulnerabili la abuzuri precum hartuirea (cyberstalking) sau abuzul de incredere (grooming). Prin urmare, toate societatile care administreaza retele de socializare trebuie sa ia masuri urgente pentru ca profilurile minorilor sa nu poata fi accesate in mod automat decat de persoanele aflate in lista lor de contacte autorizate si, de asemenea, sa nu poata fi gasite cu ajutorul motoarelor de cautare. In plus, societatile care nu au aderat inca la acordul privind «Principiile pentru retele de socializare mai sigure aplicabile in UE» sunt invitate sa adere fara intarziere, pentru a garanta siguranta copiilor”.

Copiii sunt utilizatori activi ai site-urilor de socializare in retea.

Potrivit sondajului publicat astazi de reteaua EUKidsOnline, la care au participat 25.000 de tineri din 25 de tari europene, 38% dintre copii cu varste intre 9 si 12 ani afirma ca au un profil pe site-uri de socializare in retea, ponderea cea mai mare fiind inregistrata in Olanda (70%), iar cea mai scazuta in Franta (25%). Retelele de socializare sunt si mai populare in randul adolescentilor cu varste intre 13 si 16 ani, 77% dintre acestia declarand ca au deja un profil.

Dintre copii cu varste intre 9 si 12 ani, 15% afirma ca au peste 100 de contacte in lista de prieteni, ponderea cea mai mare fiind inregistrata in Ungaria (47%). Ponderea adolescentilor cu varste intre 13 si 16 ani care au peste 100 de contacte in lista este mai ridicata in Belgia, Danemarca, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Suedia si Marea Britanie decat in alte tari.

Profilul multor copii este public, putand fi accesat de oricine

Un sfert dintre copiii activi pe site-urile de socializare in retea afirma ca profilul lor este accesibil publicului. O cincime dintre copiii ale caror profiluri sunt publice spun ca si-au afisat acolo adresa si/sau numarul de telefon. In 15 tari din 25, tendinta de a avea profiluri publice este mai mare la copiii de 9-12 ani decat la cei de 13-16 ani.

Numai 56% dintre copiii de 11-12 ani afirma ca stiu cum sa modifice setarile de confidentialitate ale profilului lor din reteaua de socializare. Adolescentii au deprinderi mai bune in acest sens, 78% dintre cei cu varste intre 15 si 16 ani declarand ca stiu cum sa isi modifice setarile de confidentialitate.

Ce face Comisia?

Comisia monitorizeaza implementarea «Principiilor pentru retele de socializare mai sigure aplicabile in UE», acordul de autoreglementare semnat de societatile care administreaza retele de socializare, care se angajeaza sa implementeze, in cadrul serviciilor pe care le presteaza, o serie de masuri pentru garantarea sigurantei minorilor.

Comisia va publica in curand prima parte a rezultatelor obtinute in urma evaluarii implementarii acordului privind «Principiile pentru retele de socializare mai sigure aplicabile in UE» de catre urmatorii semnatari: Arto, Bebo, Facebook, Giovani, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Nasza-Klasa, Netlog, One.lt, Rate, SchuelerVZ, Tuenti si Zap (a se vedea IP/09/232, IP/10/144).

Raportul publicat astazi precizeaza, de asemenea, ca unele site-uri de socializare in retea care sunt populare in randul tinerilor din Europa nu au semnat acordul respectiv.

Avand in vedere varstele tot mai mici ale copiilor care utilizeaza internetul si serviciile de socializare in retea, precum si faptul ca tot mai multi copii acceseaza internetul de pe dispozitive mobile, Comisia a lansat o revizuire a actualelor acorduri de autoreglementare in domeniu din acest sector.

Societatile care administreaza retele de socializare, producatorii de dispozitive mobile si de console de jocuri, furnizorii de servicii de internet, furnizorii de aplicatii mobile si de continut, organizatiile de consumatori, cercetatorii si organizatiile pentru copii vor fi invitati sa se alature platformei de colaborare.

Acest dialog se va baza pe realizarile acordului privind Principiile pentru retele de socializare mai sigure aplicabile in UE (a se vedea anexa si IP/09/232, IP/10/144) si pe Cadrul european privind o utilizare mai sigura a telefoanelor mobile de catre adolescenti si copii (a se vedea IP/07/139, IP/09/596, IP/10/704).

Sursa: Amos News.

Underclick Corp.

este serviciul de baza pentru publicare in reteaua Underclick. El reprezinta efortul conjugat al tuturor membrilor echipei de a acoperi subiecte generale.

One thought on “Copiii pe retelele sociale

  • 11.02.2012 at 2:46
    Permalink

    Eu nu m-am mutat pe G+ si nici nu cred ca am de gand sa o fac prea cunrad. In fapt, nici pe Facebook nu petrec cine stie cat timp, ma lasa rece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *