Comisia Europeana lanseaza joi EUROPEANA

Aceasta cifra va trebui sa atinga cel putin sase milioane in 2010, avand in vedere ca, fiecare biblioteca, arhiva sau muzeu ar trebui sa fie potential in masura sa coreleze resursele sale digitale cu biblioteca digitala europeana.

De exemplu doar biblioteca din Vatican (www.vatican.va) ofera on-line circa 700.000 de titluri bibliografice.

Potrivit comisarului pentru telecomunicatii, Viviane Reding, punerea on-line a patrimoniului cultural bogat si variat al Europei va permite utilizarea sa de catre toti cetatenii in cadrul studiilor lor, muncii lor sau activitatilor de destindere.

Ea va furniza de asemenea cercetatorilor, artistilor si antreprenorilor materia prima indispensabila eforturilor lor de creatie.

Masurile propuse in aceasta recomandare vin sa completeze contributia financiara rezervata de Comisie in programele comunitare de cercetare si dezvoltare si e-Content in favoarea initiativelor referitoare la bibliotecile digitale.

Costul proiectului Europeana se ridica la circa 2,5 milioane de euro pe an (din care 80% vine de la bugetul UE), iar investitiile viitoare ale Comisiei in tehnologii de numerizare vor fi de 120 milioane de euro in tehnologii si dezvoltarea bibliotecii numerice si circa 40 milioane de euro pe an in instrumente multilingvistice, precum traducerea automata.

Viviane Reding face apel la tarile Uniunii sa infiinteze parteneriate cu sectorul privat pentru a accelera numerizarea.

In opinia sa, este foarte importanta definirea de norme comune pentru ca toate bazele de date sa fie compatibile cu biblioteca europeana, precum si rezolvarea problemei drepturilor de autor.

Underclick Corp.

este serviciul de baza pentru publicare in reteaua Underclick. El reprezinta efortul conjugat al tuturor membrilor echipei de a acoperi subiecte generale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *