Comert Electronic Romania Q2 2008

Potrivit statisticilor RomCard solicitate de singura publicatie de comert electronic din Romania, Link 2 eCommerce, primul semestru al lui 2008 se incheie cu un bilant de aproape 26 de milioane euro, suma rezultata din plata online cu cardul in sistemul de securitate 3D Secure.

Cifra este de aproape 3 ori mai mare decat volumul total realizat pe parcursul anului 2006, an care s-a incheiat cu un bilant de aprox. 9,5 milioane euro.

In acelasi timp, volumul procesat in primele 6 luni ale anului se apropie vertiginos de bilantul total al lui 2007 – respectiv aproape 35 de milioane euro. Conform estimarilor Link 2 eCommerce si RomCard, anul 2008 se va incheia cu aprox.

50-52 de milioane euro rezultate din plata online cu cardul sub 3D Secure.

Cele mai multe tranzactii sunt generate de cardurile in lei, desi valoarea medie a acestora este cea mai mica.

Mai exact, in primul semestru al lui 2008 s-au inregistrat 220.384 tranzactii in lei, cu o valoare medie per tranzactie de 158 RON.

Aproape 75.500 de tranzactii au fost generate de carduri in euro, unde valoarea medie per tranzactie este considerabil mai mare, respectiv 208 euro.

Cardurile in USD au generat 3.081 tranzactii cu o valoare medie de 249 USD.

Cea mai mare parte a tranzactiilor online cu carduri emise in lei este generata de plata facturilor de telefonie mobila, lucru care explica si valoarea medie a tranzactiilor (158 RON – cifra rezonabila pentru o factura de telefon).

Tranzactiile efectuate cu carduri emise in valuta sunt atribuite comerciantilor care ofera servicii de turism sau rezervari de bilete de avion.

Din aceasta cauza valoarea medie a tranzactiilor este mult mai mare.

Tranzactiile efectuate cu carduri emise in euro aduc “grosul” in comertul electronic romanesc.

Practic, din cele 26 de milioane de euro procesate in primul semestru al anului in curs, aproape 16 milioane de euro au fost generate de cardurile in euro.

Cifra este extrem de interesanta pentru ca majoritatea tranzactiilor in euro sunt generate de carduri din strainatate.

Nu se stie exact daca aceste carduri sunt emise de banci straine sau de banci romanesti, dar cert este ca majoritatea tranzactiilor in euro vin din afara.

Ca exemplu, intr-o cercetare facuta astazi, 02.07.2008, impreuna cu RomCard pe comerciantul online BlueAir.ro – s-a constatat ca din totalul de tranzactii efectuate pana la ora 12.00 PM, doar 8% erau generate de carduri romanesti emise in lei.

Restul de 92% erau tranzactii in euro generate din tari ca Italia, Spania, Cipru etc.

Potrivit statisticilor RomCard, domeniile care genereaza cele mai mari volume in comertul electronic romanesc sunt, in ordine: serviciile de turism si rezervari de bilete de avion, plata facturilor de telefonie mobila si produsele IT&C, electronice si electrocasnice.

In prezent, exista 148 de magazine online romanesti inrolate in sistemul 3D Secure, care sunt active si au rulaj.

Numarul acestora a mai crescut spre deosebire de sfarsitul anului trecut, cand erau configurate 3D Secure doar 112 magazine.

In medie, in fiecare luna RomCard inroleaza 6-7 comercianti noi.

Underclick Corp.

este serviciul de baza pentru publicare in reteaua Underclick. El reprezinta efortul conjugat al tuturor membrilor echipei de a acoperi subiecte generale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *