Comert Electronic Romania in 2006

Comertul electronic din Romania s-a ridicat la 5,8 milioane euro in primele 10 luni

Studiul referitor la piata comertului electronic in Romania, comandat MCTI unui grup de analisti, arata ca in primele 10 luni din acest an, prin magazinele virtuale din Romania s-au realizat aproximativ 69.000 de tranzactii in valoare de peste 5,8 milioane euro

In vederea realizarii acestui studiu au fost analizate 1.460 de site-uri, din care 620 de site-uri ale sectorului de turism si alte 840 din celelalte sectoare de activitate: de la IT&C, flori, articole pentru copii, incaltaminte, imbracaminte, accesorii auto, arta, farmaceutice, bijuterii, articole sportive, jucarii, muzica si carte, si pana la asigurari si servicii financiare, se arata in comunicat.

Dintre acestea, doar 84 de magazine virtuale permit plata online prin card bancar utilizand 3D Secure (Visa sau MasterCard), cel mai ridicat standard actual in materie de securitate a tranzactiilor pe Internet. O serie de alte 100 de site-uri folosesc procesatori externi.

Studiul cuprinde o evaluare a pietei de comert electronic din Romania, pentru fiecare industrie in parte, completata cu studii de caz si cu rezultatele unui sondaj realizat cu aceasta ocazie. Sunt prezentate obstacolele existente in momentul de fata in calea dezvoltarii comertului electronic, precum si propuneri de solutii pentru depasirea acestora.

De asemenea, studiul prezinta cateva instrumente utile – analiza comparativa a legislatiei in domeniu si propuneri de imbunatatire a acestora, un dictionar de termeni specifici, un model de cod de conduita pentru principalii actori din domeniu, masuri de protectie impotriva fraudelor, precum si un ghid pentru utilizatorii serviciilor de comert electronic.

Volumul tranzactionat pe Internet este insa mult mai mare deoarece cumparaturi de pe magazinele virtuale – inclusiv romanesti – se fac si utilizand alt standard de securitate decat cel propus de Visa si MasterCard prin sistemul 3D Secure.

Conform datelor RNC (Romanian National Computer Network) la data de 31 octombrie, citate de NewsIn,. erau peste 150.000 domenii.ro rezervate. Dintre site-urile active, mai mult de o mie sunt inregistrate pe zona de comert electronic. in perioada noiembrie 2005 – noiembrie 2006, s-a inregistrat o medie a lansarilor de un magazin virtual la doua zile.

Studiul realizat la intiativa MCTI are drept scop evaluarea pietei de comert electronic din Romania si sprijinirea tuturor celor care doresc sa dezvolte proiecte in acest sector de activitate: guvern, banci, asociatii profesionale si patronate sau intreprinzatori.

Claudiu Gamulescu

este fondator al Underclick.ro, brand infiintat in 2004. De atunci cateva sute de situri web si produse au fost lansate sau consiliate. Cateva sute de oameni au trecut prin programele de training "la sala" ale lui Claudiu, iar cateva mii au descarcat cartile si programele de coaching online. Crede in Internet folosit pentru afaceri, un canal care trebuie inteles si stapanit cum se cuvine. Folositi-l cu inteligenta !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *