Cerintele minime de securitate a prelucrarilor de date cu caracter personal

Autoritatea nationala in domeniul protectiei datelor cu caracter personal a trimis spre consultare publica un proiect de decizie privind Cerintelor minime de securitate a prelucrarilor de date cu caracter personal.

Actualmente este in vigoare cu privire la acest aspect Ordinul 52/2002 al Avocatului Poporului.

Din pacate nu vad nici pe document si nici pe site cind a inceput consultare si cind e data limita pentru trimiterea propunerilor.

Insa cum sunt enorm de multe site-uri romanesti care proceseaza date cu caracter personal care nici macar nu s-au notificat la Autoritate si care vor fi obligate sa urmeze aceste reguli, cred ca e bine sa-si arunce o privire pe ele si sa comenteze – acum ! cind e momentul !

Practic fiecare astfel de companie va trebuie sa aiba implementate un set minim de proceduri. Iata un mic pasaj din ce se propune :

Computerele vor fi instalate in incaperi cu acces restrictionat. Daca nu pot fi asigurate aceste conditii, computerele se vor instala in incaperi care se pot incuia sau se vor lua masuri ca accesul la computere sa se faca cu ajutorul unor chei ori cartele magnetice.

Orice accesare a bazei de date cu caracter personal, inclusiv orice incercare de acces neautorizat, va fi inregistrata intr-un fisier de acces. Fisierele de acces trebuie sa faca posibila identificarea de catre operator, reprezentant sau de catre persoana imputernicita a persoanelor care au accesat date cu caracter personal fara un motiv legitim, in vederea aplicarii unor sanctiuni sau a sesizarii organelor competente.

Operatorul este obligat sa pastreze fisierele de acces cel putin 2 ani, pentru a fi folosite ca probe in cazul unor investigatii. Daca investigatiile se prelungesc, aceste fisiere se vor pastra atat timp cat se va considera necesar. Articolul original (Legi Internet)

Underclick Corp.

este serviciul de baza pentru publicare in reteaua Underclick. El reprezinta efortul conjugat al tuturor membrilor echipei de a acoperi subiecte generale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *